October 24, 2008

Winter Time

Posted in Jordan at 11:38 am by bello

Jordan will switch to wintertime next Friday, October 31. Clocks are to be set back by one hour as of midnight Thursday, October 30, making the Kingdom two hours ahead of Greenwich Mean Time – JT

24 October 2008

October 21, 2008

thoughts. haha.

Posted in Uncategorized at 8:36 pm by bello

minggu depan exam.
D
ahem 😀

bio..kimia..oh risau nya!

ayuh2 belajar.

siap satu set past year Q bio..

aku pun buatla cucur ikan bilis..(for the first time!) haha

jadikla mcm mama punya! yey~

membuang masakah aku?

adeii..

sengal.

xlame lg tiada lg internet connection.

bye2 internet.

jumpa lg thn dpn (ms aku pindah rumah br).hehe.

eh? nabilah, belajar lah!

ayuh3~

October 19, 2008

gedik

Posted in Uncategorized at 11:54 am by bello

hm2..ape yg korang faham ttg gedik?

bercakap dgn suara manje+mengada?

perangai yg mengada berlebih2an??

u judge it by yourself..

hentikanlah kegedikan yg melampau..

sakit mate aku tgk..

HUHU T_T..

October 16, 2008

Farah Aftah bt Ayob

Posted in memories at 8:40 pm by bello

Dear my bestest buddy ever,

Faraaa!! Hari ni ko fly..goodluck buddy! Doa aku sentiasa  mengiringi perjalanan ko! Sori xdpt anta..aku kat Jordan, mustahil la aku nk hntr ko..melainkan aku leh teleport ke klia cam dlm cte heri pote tu..hehehe..aku yakin ko faham.. :p

btw..i miss u la buddy L

Igt lg x ms kte mula2 jmpe..dlm dorm bourgen, aku tanye kiblat kat ko ngan sarah?

Igt lg x ms kte mula2 jadi buddy tu?

Igt lg x ms kte kne juggle “jugel” kat depan tu..

Igt lg x ko penah bg aku panadol sbb aku “mcm demam” last2 aku xmkn n pulangkan balik?hehe

Igt lg x aku penah pnjm bku harry potter ko tu? (aku bace satu chapter je, tp bkn main lame pinjam :p)

Igt lg x ms kelas last, ckgu teh pesan ape kt kte..

Igt lg x ms kte lepak2 rehat2 between maghrib isyak kat anjung kasih tu..

Igt lg x main2 stetoskop kat rsat tu..haha

Igt lg x kte poco2 n ciken dance pepagi tuh..smgt gle time tu kan..haha

Igt lg x ms ko kne julang jd sharp shooter tu (aku bangge gle tgk buddy aku!)

Igt lg x ms hr last plkn tu..sedih sgt..mmg aku ngaku aku nangis la..walaupun ko xnmpk (kot)..haha..mcm xkn jmpe lg je rs time tu..

Igt lg x g pwtc tu? Sesat..name je duk kl bangi, klang..lol..

Igt lg x smbut besday ko kat ts dlu? Mkn kek ramai2..ngan faisal cedoi, arip nage, sufern mama membara..haha..main kat cosmo world..tp ko ngade an xnk main! Dush2! Haha..(da la org tu pakai skirt~ lalala~) hahaha..

Igt lg x ms ko antar aku time fly tu..dpt gak aku jmpe parents ko..hehe..terharu gle ms ko antar tu..>,< (mesti ko nangis dlm kete kan pastu? Kan kan? Mengaku je la, ko xdpt nk tipu akunye..Hahaha.. *aku sedang perasan* :p)

Ni antara msg ko yg aku simpan lg farah..

“oi bpk r! Ko siot r..last days i tot u’r just one of d lucky ones..but u’r a fortunate gal..ur luck always wit u..jeles r..klw cmni gayanye, ak xyah wish gudluck dah la kat ko..haha”

“Huu~ syedihla plk..tngiang2 lg suare ko dlu..tbyg2 lg knangan kt kat cncun park dlu..1st time kt jmpe dlm dorm b’villa..mse dlm cb1..maen juggle..pstu lepak2 kat anjung kasih smbil mkn kopok n jeli klape n mnum 100plus..mkn kat dm..lepak dlm surau lps sume org bsurai..sblm btolak ke wirajaya..sblm btolak blk umah lps tamat plkn..i really miss those precious moments..~_~”

“Wah ak rse cam nk nanges skrg dow..mntk2 ak xnanges time anta ko nnt..huhu..ko nnt jgn lupekn ak tau……nnt2 ble kt ad cuti pnjg kt jmpela nak? Ak leh dtg Jordan, or ko leh dtg mesir kt tgk pyramid n sphinx n all tat..lgpun ngara kt bjiran je..huhu smgt plk..keep in touch kay..syg ko..jgn lupekn ak  tau..”

“goodlcuk buddy..all d besh!!>,<”

“tq bye i luv u buddy! Hav a nice journey.. :)”

Skng ni..ko maybe tgh ada kat klia..aku nk hantar ko..nk antar! Nk antar! Huhu.. faraa…gudluck k! Jgn putus asa k! Aku nk kte same2 berjaya..jumpe lg nnt! Insya allah kat sini kte jmpe lg k! Luv u buddy! All the best J pulang dgn title dr ok!  and kutiplah permata2 di bumi mesir :p

Lots of love;

~Nabilah~

Ur buddy, ur bestfriend :p

p/s: oh jgn marah aku capub name ko as title utk post aku kali ni :p! hehe

D

buddy buddy 😀

 

October 11, 2008

Air Mata Wanita

Posted in tazkirah at 12:39 pm by bello

“Suatu ketika, ada seorang anak lelaki yang bertanya pada ibunya.

“Ibu, mengapa Ibu menangis?”. Ibunya menjawab, “Sebab aku wanita”. “Aku tak mengerti” kata si anak lagi. Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. “Nak, kamu memang tak akan pernah mengerti….”

Kemudian anak itu bertanya pada ayahnya. “Ayah, mengapa Ibu menangis?, Ibu menangis tanpa sebab yang jelas”. sang ayah menjawab, “Semua wanita memang sering menangis tanpa alasan”. Hanya itu jawapan yang mampu diberikan ayahnya.

Sampai kemudian si anak itu tumbuh menjadi remaja, ia tetap bertanya-tanya, mengapa wanita menangis. Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, “Ya Allah, mengapa wanita mudah sekali menangis?”

Dalam mimpinya ia merasa seolah Tuhan menjawab, “Saat Kuciptakan wanita. Aku membuatnya menjadi sangat utama.

Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan dan mengeluarkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali ia menerima cerca dari anaknya itu. Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap
bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

Kepada wanita, Kuberikan kesabaran untuk merawat keluarganya walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah.

Kuberikan wanita, perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam kondisi dan situasi apapun. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada bayi-bayi yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.

Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sulit dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukannya tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak.

Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tak pernah melukai istrinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

Dan akhirnya Kuberikan ia air mata agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus Kuberikan kepada wanita, agar dapat digunakan bila pun dia inginkan. Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya air mata ini adalah air mata kehidupan”.

sabar menempuh jalan ,tetapkan Iman di hati…syukran ya mama >,<..

teka teki Imam Ghazali

Posted in tazkirah at 11:57 am by bello

Soalan pertama

Imam Ghazali : Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?

Murid 1 : Orang tua

Murid 2 : Guru

Murid 3 : Teman

Murid 4 : Kaum kerabat

Imam Ghazali : Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran:185) .

Soalan kedua

Imam Ghazali : Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?

Murid 1 : Negeri Cina

Murid 2 : Bulan

Murid 3 : Matahari

Murid 4 : Bintang-bintang

Iman Ghazali : Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, teta! p kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

Soalan ketiga

Iman Ghazali : Apa yang paling besar didunia ini ?

Murid 1 : Gunung

Murid 2 : Matahari

Murid 3 : Bumi

Imam Ghazali : Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka .

“Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai. ” (Surah Al-A’raaf, Ayat 179)

Soalan keempat

Imam Ghazali : Apa yang paling berat didunia ?

Murid 1 : Baja

Murid 2 : Besi

Murid 3 : Gajah

Imam Ghazali : Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah(pemimpin) di duni! a ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia

masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.’

Soalan kelima

Imam Ghazali : Apa yang paling ringan di dunia ini ?

Murid 1 : Kapas

Murid 2 : Angin

Murid 3 : Debu

Murid 4 : Daun-daun

Imam Ghazali : Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat. Na’uzubillahiminzaa lik.

Soalan keenam

Imam Ghazali : Apa yang paling tajam sekali didunia ini ?

Murid- Murid dengan serentak menjawab : Pedang

Imam Ghazali : Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA . Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri

*dipetik dari http://www.perjalananjauh.wordpress.com* syukran kerana membaca 🙂

October 2, 2008

my birth date?

Posted in personal at 9:27 pm by bello


Your Birthdate: June 10


Independent and dominant, you tend to be the alpha dog in most situations.

You’re very confident, and hardly anything ever shakes you.

Mundane tasks tend to drain you – you prefer to be making great plans.

You are quite original. When people don’t “get” you, it bothers you a lot.Your strength: Your ability to gain respect

Your weakness: Caring too much what others think

Your power color: Orange-red

Your power symbol: Letter X

Your power month: October

haha..jom tgk..apekah ini semua? benar atau dusta belaka? haha..

Raya di perantauan :)

Posted in diary, personal at 10:28 am by bello

salam aidilfitri..cilok dari testifriendster je..hehe

Selamat hari raya aidilfitri buat mama ayah dan adik2 dirumah..buat family di sg merab dan kedah sekali..tak lupe juga kepada rakan2 serta sahabat2 di Malaysia, Mesir mahupun Jordan..buat tenaga pengajar di SMIAAB, SMKJ3, SBPIJ, INTEC dan juga PLKN kem cancun park..hehe..dan paling xleh lupe juga kpd sponsor kesygn, JPA..hehehe..

Maaf zahir batin..andai ada salah silap sebelum ni dan akan2 dtg, harap dimaafkan..kire kosong2 la k..

First day raya

Aku da agak pada mlm 29 ramadhan tu, akan diumumkan eid fitri..sejurus selepas isyak, imam tu pn takbir..pastu dia bg peluang pulak dak2 malaysia bertakbir di masjid..ya Allah, hiba sangat mula2..terus teringat kat family..teringat salam-salaman pagi2 raye, teringat tlg mama sediakan bj adk2 nk raye..teringat adik2 sdare kat kg..haihh..mmg teringat semua..dak2 first year akhowat la, xleh bla nangis..haha..(termasukla aku skali..)kakak2 senior pn kesat air mate, peluk kitorang, rs cam budak2 je..haha..tp thx..sangat membantu J

 

baru je habis solat raya kat msjid jamiah yarmouk..kebetulan ramai tema purple =.=..

 

 

Pastu habis je solat raye terus g umah senior, 13buah rumah aku ngan ijan serang.. haha.. soto,rendang, lemang, ketupat, pegedil, kuih raye yg pelbagai..semua ada..maklumla, akak2 second year br balik dari Malaysia 😀 thx akak2, open house yg mmg best, kenyang gle hari tu..and terubat juga rindu pd juadah raye Malaysia :p

open house senior second year, we are the purpleis~

open house senior second year, we are the purpleis~

Second day raya

Heh, 4dinar utk tambang g MSD..malaysian student department yg terletaknya di Amman, lebih kurang 2jam perjalanan dari Irbid, tmptku berada skng..tp bg aku berbaloi la, best je g MSD td, dpt mkn sedap, hehe..

dentistry student..from left: the advisor, the wisdom, the goodness :p

ni la dia dak2 first year JUST..hehe

ni la dia dak2 first year JUST..hehe

 

pastu tanpe diduga, tengku muda Pahang dating melawat dari Malaysia..wah..adakah kebetulan atau dirancang? Heh, aku xkisah..yg aku kisah, tengku muda tu dapat kebenaran kerajaan Jordan semalam utk bersembahyang di masjidil Aqsa..ok, aku sgt jeles..kadang2 rs rugi..dah duduk kat Irbid ni, dekat sgt da ngan tempat tu, tp xdpt pergi.. (satu Jordan pun xpusing lagi..hehe..tgu la program jlajah Jordan nnt..)

ni la tengku muda pahang kalo korang xkenal..

ni la tengku muda pahang kalo korang xkenal..

Tu je la aku nk cte psl raye aku..esk pagi lak, insya allah aku teman kautsar g safeway(ala2 supermarket la), beli barang utk open sakan kitorang nnt..pastu ade open house fana ngan ikin..rajin btl dak2 ni wat open house..heh..

walaubagaimana pn, D13 (mine) xwat open room, sape nk dtg raye mai la..xdpt de nk bg duit raye, cokelat raye suda..hehe

Sampai raye ketiga je la aku cte kat korg eh..hari2 aktiviti same je–>open house..hehe..

lagi raya?

Posted in diary, personal at 5:09 am by bello

ohho..aku tertido lagi dpn laptop semalam..dah berapa malam da aku xproper sleep..pastu bgn2 je, tgk hud mok (my little brother) tglkan offline msg kat ym..jom bace ape dia tulis:

hud nazri (2/10/2008 11:46:07 AM): “o~o~o~ balik kedah~~ o~o~o~ balik kedah~~ o~o~o~ balik kedah~~ hati riang~~ duit raye dekat sungai merab~ dah cecah **ringgit~ **ringgit dapat raye~dekat rumah orang-orang di kampong~ nanti pergi kedah dapat extra bonus~ hati riang tapi tau kakak jeles~ duit untuk kakak diorang tak bagi~ tak dapatlah duit raye kakak tahun ini~~~”

haha..nakal btl..tgu la thn dpn, kakak balik raye kat rumah..habisla korang~~ haha..

hud n hil

ni gmbr ms webcam..notty little brothers: hud n hil

btw..

pagi ni sgt sejuk..tp sampai tgh hari kang matahari muncul, maka panasla balik.. i always got my fingers cold..

maggi di kala sejuk2 pagi ni..mmg best..ditambah kiub tomyam sbb perisa sayur xsdp~,~ lalala~ sedapnye~~

burp~ alhamdulillah :p